Monitz, dormi dormi somnul te duce de pe lume

Picture 809pisica va deschide iar fereastra
pisica verde şi proaspătă ca iarba
şi în odaia pustie se va strecura
şi la picioarele stăpânului se va încolăci

dormi dormi somnul te duce de pe lume
te spală şi te piaptănă şi te împarte
copiilor săraci te-am şi uitat

şi ploaia va deschide iar fereastra
ploaia verde şi proaspătă ca iarba
şi în odaia pustie se va strecura
şi la picioarele stăpânului se va încolăci

dormi dormi somnul te duce de pe lume
te spală şi te piaptănă şi te împarte
copiilor săraci te-am şi uitat

şi moartea a deschis încet fereastra
moartea verde şi proaspătă ca iarba
şi în odaia pustie s-a strecurat
şi la picioarele stăpânului s-a încolăcit

Virgil Mazilescu

PrintulI-am invidiat în copilărie pe copiii de la țară ai căror părinți aveau animale în bătătură. Mi se părea aproape magic să te poți juca cu o pisică sau cu un cățel, să alergi puii din spatele curții sau să fii martorul venirii la lumină ai unor purceluși mici și roz. Nu am avut animale de companie în copilărie și nici nu am cunoscut animale în afara celor din cărțile de povești. Nici păpuși nu prea am avut, dar asta este o altă poveste.

Așadar, acum o veșnicie, când m-am simțit suficient de responsabilă să mă îngrijesc de soarta unui suflet necuvântător, am adus acasă un motan. Va împlini anul acesta cincisprezece ani, doarme acum când vă scriu. Un an mai târziu, în a doua zi de Paște, pe întâi mai, în ziua când suflețelul meu cu patru labe a împlinit un an, am găsit, mergând agale pe gardul de la stradă, o pisică. Sau cel puțin asta părea a fi la o primă impresie: pisică. Un melanj înfoiat de birmaneză cu ragdoll care m-a urmat în curte și apoi treaptă cu treaptă, sus în casă. I-am pregătit un loc la masa cu grăunțe pisicești, o pernă moale pentru împărăția viselor și i-am dat un nume: Mona.

Monitz Vreme de trei luni, Mona mea ne-a “păcălit” pe mine și pe doctorul l-a care am dus-o în vizită pentru vaccin, că este fată. Abia după perioada de acomodare în care eu și ea ne-am cunoscut mai bine și m-a lăsat să o mângâi pe burtică, am aflat de fapt că făceam ochi dulci unui motan castrat de toată frumusețea. Etate : 2-3 ani. Ce te faci cu numele însă? pentru că domnișorul se obișnuise și răspundea la numele său: Mona. Păi am “efectuat” o transformare: Mona a devenit Monitz.

Viața alături de pisoi este una specială, vă rog să mă credeți, mai cu seamă când sunt o trupă de doi.

Însă în existența fiecărui stăpân de animal de companie vine un moment greu, acela al despărțirii. Deși ști că animalul tău a crescut într-un bunic și zilele i se scurtează una câte una, speri mânat de speranța mare cât un zgârie nori, că pisoiul tău va fi cel mai longeviv dintre toți pisoii și că veți petrece împreună nu doar bătrânețea lui dar și pe a ta.

Monitz mi-a dat, ne-a dat familiei noastre paisprezece ani frumoși. Mieunături ca un suspin, mieunături de leu feroce, tropăieli de pernuțe moi, ghidușii neașteptate, hoțomăneli feline, rugăminți fierbinți de cașcaval, zâmbete de salată, murmure cu boabe de porumb, sforăituri la miez de noapte, vorbe și serenade pe un alfabet pe care încă mă căznesc să îl învăț.

A fost un motan cât un prinț și chiar mai mult.

Duminică seară, printre lacrimile mele și suspinele lui de suferință, ne-am luat adio. Și pentru că nu ne-am îndurat să-l știm prea departe, Monitz doarme în grădinița din față casei, foarte aproape de gardul pe unde mergea în pași dans pisicesc atunci când ne-am cunoscut. Știu că, pentru cei care nu au animale, rândurile mele par scrise de o babă singură și cam nebună. Știu, știu, am auzit de multe ori, o mulțime de copii mor de foame. Însă nicio tristețe din lume nu te împiedică să îndrăgești un animal.

Ore bune după, târziu în noapte, am ridicat harta pentru ora când “Mițilin” s-a stins.(Am uitat să vă spun că pe lângă numele său, îmi asum responsabilitatea multor porecle cu care l-am cadorisit). M-am gândit că harta momentului trebuie să îmi “spună” ceva. Suprinsă și nu prea, observ Soarele în tranzit în conjuncție perfectă cu Luna mea natală : gradul 20 Pești.

Monitz good bye Am întâlnit în foarte multe cazuri, în tranzite sau progresii, conjuncția Soare-Lună la momentul despărțirii de o ființă dragă. Fie că era vorba de Soarele în tranzit peste Luna natală (ca în cazul meu), fie că era Soarele progresat peste Luna natală sau invers – Luna progresată peste Soarele natal, fie o Lună nouă progresată – Conjuncție Lună progresată – Soare progresat, conjuncția Soare – Lună semnifică un nou drum, un nou început și nu putem păși pe un drum nou fără a-l părăsi pe cel vechi.

Simbolul sabian de la 20 Pești are o rezonanță aparte pentru mine, citez din Lynda Hill : The Sabian Symbol for the Sun on Pisces 20 is one that speaks about supplying your needs, buying food, being able to rest and recuperate, setting the table, eating and dieting and generally being able to nourish yourself. The Sun on Pisces 20: A TABLE SET FOR AN EVENING MEAL This Symbol shows the ability, or the need, to be able to provide sustenance for yourself and others, to “set” the “table” and have nourishment available for those who need it. It can show the knowledge of nutrition, cooking, catering all the way to knowing how to make money -€“ how to “bring home the bacon€™”. At times in your life, you’€™ll prepare things for others to appreciate, to assimilate, to be nourished by and to enjoy. When everything is in place, you’€™ll want to have people around you to appreciate it. Patience is sometimes needed; having worked hard and long, you need to realize that your needs will be met. Returning home you can find comfort and sustenance. Attend to everyday tasks with reverence. Try to remember to say grace in thanks. Being nourished. Provision of life’s necessities. Issues of “who will serve and who will eat”. Dinner. Dinner parties. Baking and breaking bread. Nourishment. Table manners.

Traducere aproximativă : Simbolul sabian al gradului 20 Pești vorbește despre aprovizionarea cu cele necesare, cumpărarea hranei, așezarea și servirea mesei, a fi apt pentru odihnă și recuperare, în general a fi apt pentru a te hrăni (fizic, dar cred că ne putem gândi la hrana sufletului deopotrivă). Revenirea acasă poate aduce confort, mângâiere și alinare.

Duminică a fost sărbătoarea sfinților patruzeci de mucenici din Sevastia și am pregătit încă de sâmbătă mai multe feluri de mâncare pe lângă cele două feluri de mucenici : muntenești și moldovenești. Însă, pisoiul fiind bolnav și refuzând în totalitate hrana de mai multe zile, niciunul din noi nu a fost capabil să stea la masă. Încordare și neliniște, inimi copleșite de tristețe,…

Abia după ce ne-am despărțit de Motănescu, ne-am strâns toți la masă povestind despre el ca despre un vechi și drag prieten căruia parcă tocmai îi spusesem “La revedere ! pe data viitoare”.

Advertisements

Leave a replay

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s