De ce minte horoscopul din ziar?

Ei bine, am primit de zeci de ori această întrebare. Primul răspuns care-mi vine în minte este: da, foarte bine că minte. Dacă horoscopul comercial dintr-un ziar sau dintr-o revistă ar fi adevărat, apoi, noi ca specie am fi tare săraci. Și anume: am fi împărțiți rigid în douăsprezece categorii, după semnele zodiacale și basta. Ceea ce, spre fericirea noastră, nu este așa.

adevarul despre astrologieTrebuie să fiu explicită însă: mă refer la horoscoapele în care ni se spune că ne certăm cu soacra, ne-mpăcăm cu iubitul, câștigăm azi, neapărat azi, niște bani, epuizăm cardul în magazine sau știu eu ce alte prostii de genul acesta. Dintre toate horoscoapele, cele mai mincinoase îmi par a fi cele zilnice, mai ales cele prezentate la televizor și mai ales cele rostite de către vreo duduie, frumoasă de altfel, dar complet străină de astrologie așa cum sunt eu străină de triburile protejate din America de Sud. Genul acesta de horoscop face parte din categoria tabloid-entertainment și este inclus așa, precum un ornament, în sumarul unei emisiuni, la rândul ei de divertisment. Imaginați-vă un tort fără flori din fondant, turnulețe din frișcă sau ciocolată: parcă e lipsit de farmec, nu credeți? Cam asta fac producătorii unei emisiuni, introduc o podoabă amăgitoare în emisiunea lor pentru a câștiga o audiența mai mare. Însă, această podoabă este mincinoasă. Același lucru e valabil și în privința publicațiilor de tip tabloid, fie ele tipărite pe hârtie sau publicate în on-line.

Fiecare ființă umană este unică. E adevărat, împărțim elemente comune cu semenii noștri dar unicitatea fiecăruia dintre noi este dată de momentul nașterii, de localitatea nașterii și deloc surprinzător, de familia în sânul căreia ne-am născut. În plus, mai există un element care ne face incomparabili cu ceilalți.

Cele zece planete după care astrologia își bazează studiul sunt în continuă mișcare, cu viteze diferite. Luna străbate cercul zodiacal în 28 de zile, Soarele în 365, Venus în aproape un an, lui Jupiter îi trebuiesc aproximativ 12 ani și așa mai departe. Prin urmare, nu există un moment în timp identic cu altul. Acesta este primul argument că fiecare naștere, fiecare individ și fiecare destin este unic. Apoi, momentul nașterii împreună cu localitatea nașterii stabilesc Ascendentul individului, anume semnul zodiacal care se află la răsărit în acel moment și în acel punct geografic. A doua diferențiere așadar, între indivizi născuți în același semn zodiacal. Acum, întrebarea firească, întrebare care mi s-a pus de multe ori: păi și de ce nu sunt identici doi oameni născuți în același moment, în aceeași localitate? Simplu. Sunt născuți în familii diferite, au mame și tați diferiți, pe scurt, au o moștenire diferită. Unii o numesc karmă, însă termenul “moștenire” este foarte clar în acest context. Sigur ați auzit afirmația: “seamănă cu taică-su`”. Mă veți întreba acum despre gemeni: sunt născuți în aceeași zi, au aceeași părinți și totuși, au destine diferite. Ei bine, pe lângă faptul că gemenii se nasc, inevitabil, la câteva minute distanță ceea ce face ca hărțile lor natale să comporte mici diferențe, al patrulea argument în favoarea teoriei că și din perspectivă astrologică ființele umane sunt unice, este Liberul Arbitru.

În consecință, atunci când citiți un horoscop, pentru amuzament sau pentru că sunteți dispuși să-i dați crezare, cerneți și discerneți: dacă vi se spune că veți câștiga bani într-o zi anume, dacă veți “afla” că vă certați cu șeful, soacra, nevasta, copilul, sau cățelul din dotare, dacă sunteți “informați” că aveți depresie sau din contră, vă aflați în cloud nine, atunci să știți că sunteți mințiți pur și simplu. Și să știți că ceea ce citiți nu valoareaza ceva. Zero și nimic mai mult.

Harta natală ne creionează un destin dar și un potențial. Liberul arbitru, acest dar făcut de Dumnezeu omului – ce este într-o mare măsură limitat, însă nu trebuie subestimat deoarece adesea fie nu îl conștientizăm suficient, fie îl ignorăm cu desăvârșire – are un rol hotărâtor în împlinirea destinului. De aceea, doi oameni cu hărți natale identice ajung să aibă destine distincte.

Horoscoapele de ziar au avut un impact dublu asupra astrologiei, o fațetă oarecum pozitivă, pentru că astrologia a devenit populară începând cu anii `60 ai secolului XX, dar a pricinuit și continuă să facă asta, confuzie, aruncând această disciplină în colțul de blamat al societății alături de alte discipline oculte. Astrologia nu este magie și nu este paranormal. Nu ne dăm ochii peste cap și nu tăiem găini pe malul unei ape. Actually, ne lucrăm hărțile cu programe moderne de software. Ptolemeu, vă sună cunoscut numele? nu a fost doar matematician ci și întemeietorul astrologiei elenistice, astrologie din care a derivat astrologia modernă practicată azi.

Astrologul este un meteorolog al astrelor. El nu poate interveni asupra liberului arbitru al unui individ. Nu poate tranzacționa nici cu voința sa, nici cu moștenirea pe care acesta o duce în spate, nici cu destinul său. Consultațiile astrologice și prognozele astrologice anunță anumite configurații în desfășurare, pozitive sau mai puțin pozitive. Anunță că e verde sau tocmai s-a aprins becul roșu al semaforului. Iar consilierea pe care astrologul o oferă are rol de sugestie, sfat, povață. Cum își organizează viața un individ, cum își exprimă voința, cât de mult sau cât de puțin lucrează la împlinirea destinului său, ei bine, toate acestea stau în puterea sa. În puterea liberului său arbitru.

Advertisements